365 de Intrebari si Raspunsuri pentru a intelege lumea

365 De Intrebari Si Raspunsuri Pentru A Intelege Lumea365 de Intrebari si Raspunsuri pentru a intelege lumea este o carte pe care, sincer sa fiu, am cumparat-o mai mult ca sa scap de gura copilului. Se pare ca alegerea a fost mai mult decat inspirata. Am scapat de gura copilului, pretul a fost mai mult decat OK, dar cel mai important lucru este ca am ajuns sa citim impreuna cartea. M-a prins si pe mine. O carte interesanta, instructiva, foarte usor de citit si pe intelesul copiilor. Iata cateva exemple de intrebari si raspunsuri:

Cât timp poate să reziste corpul uman fără apă şi mâncare?

Depinde de constituţie, de greutate şi de alţi factori, dar se poate afirma că:
a) dacă nu are loc deshidratarea din cauza excesului de căldură sau a exerciţiului fizic, un adult poate supravieţui, mai mult sau mai puţin, o săptămână fără să bea apă. După acest interval de timp apar probleme foarte grave: rinichii nu pot să elimine substanţele nocive, sângele se îngroaşă şi îi este greu să ajungă până la creier.
b) omul poate să reziste între două şi trei săptămâni, în unele cazuri chiar şi mai mult, fără să mănânce, utilizând rezervele propriilor organe şi oase, într-un proces din ce în ce mai dureros. Moartea prin inaniţie poate surveni din lipsa de irigare sangvină la creier sau din cauza unui stop cardiac.

Când mi-e foame, mă doare stomacul şi mă indispun. Este durere fizică sau mintală?

Înţepăturile din cauza foamei apar după vreo 14 ore de la ingerarea ultimului aliment, când stomacul şi intestinul subţire sunt goale
de vreo două ore. Atunci se produc nişte unde reflexe în sistemul nervos intestinal, care dau naştere unor contracţii intense (contracţii ale foamei) în aparatul digestiv, care nu găseşte nimic pentru a-i oferi stomacului. Şi, bineînţeles, sistemul nervos ia la cunoştinţă această situaţie.

Cumpara ACUM cu reducere de pret

PS Transportul prin curier rapid este GRATUIT

Sughiţul este o modalitate a corpului de a protesta atunci când ne îndopăm?

Sughiţul este provocat în principal de diafragmă, muşchiul care desparte cavitatea abdominală de cea toracică şi care participă la mişcările respiratorii. Dacă muşchii abdominali apasă prea mult pe diafragmă – de exemplu, după ce mănânci sau bei în exces -, se modifică respiraţia, suferind contracţii spasmodice şi inspiraţii incomplete. Aşadar, sughiţul constă într-o creştere a presiunii aerului în plămâni, produsă de convulsiile diafragmei.

Am putea supravieţui mâncând doar un singur aliment?

Deşi o mare parte din populaţia globului supravieţuieşte consumând ca aliment de bază orezul, totuşi această cereală are nevoie de anumite complemente pentru a garanta o nutriţie satisfăcătoare. Se pare că alga spirulină chiar este în stare să asigure, ea singură, o alimentaţie completă (deşi, ce-i drept, monotonă). Este o algă unicelulară, de culoare verde-albastră, care creşte în mod natural mai ales în lacurile Texcoco (Mexic) şi Ciad (Africa), cu ape favorabile pentru proliferarea ei. Civilizaţii antice, precum mayaşii şi aztecii, şi diferite populaţii africane ştiau deja despre existenţa ei, iar în ultimii ani au fost făcute cercetări asupra uimitoarelor ei proprietăţi nutritive, fiind considerată una dintre cele mai mari speranţe pentru a reduce foametea din lume.

Cumpara ACUM

Comentariile sunt închise.