Al Doilea Razboi Mondial – carti bune

cutie_al_doilea_razboi_mondialAl Doilea Razboi Mondial a fost conflictul armat de la mijlocul secolului al XX-lea, care a distrus cea mai mare parte a globului, fiind cel mai ucigator si distrugator razboi din istoria omenirii, provocand moartea a peste 70 de milioane de oameni (numarul exact nu se cunoaste), alte milioane fiind raniti sau infirmi. Cheltuielile au fost de ordinul miilor de miliarde de dolari, iar cheltuielile cu reconstructia de dupa razboi  … sunt necunoscute.

S-au scris zeci de mii de carti avand ca tema Al Doilea Razboi Mondial. Nu putem sa le enumeram pe toate, dar ceea ce pot este sa va prezint cateva, fascinante din punctul meu de vedere si al celor pasionati de istorie.

Ordinea este aleatorie, iar preturile sunt mici:


al_doilea_razboi_mondial._moscovaAl Doilea Razboi Mondial. Moscova 1941 de Robert Forczyk

Pana la sfarsitul lui septembrie 1941, trupele sovietice suferisera deja pierderi infioratoare de peste doua milioane de oameni, cand Hitler si-a redirectionat armatele victorioase spre inima Uniunii Sovietice – Moscova. Dar, la sfarsitul anului, germanii s-au vazut siliti sa lanseze atacul final inainte de venirea teribilei ierni rusesti.

Stalin cauta disperat sa castige timp ca sa adune toate resursele pentru apararea capitalei. Aceasta carte descrie Operatiunea Taifun, asaltul german asupra Moscovei, una dintre cele mai ample operatiuni militare a razboiului si prima infrangere a lui Hitler.

Vezi pretul AICI


al_doilea_razboi_mondial_pearl_harborAl Doilea Razboi Mondial. Pearl Harbor 1941 de Carl Smith

Sase portavioane japoneze si-au lansat incarcatura mortala, in doua atacuri aeriene succesive, asupra Flotei Pacificului stationate la Pearl Harbor. In functie de punctul de vedere adoptat, atacul a fost fie o stralucita manevra de strategie militara indrazneata, fie un exemplu de nemernicie fara egal.

Acesta carte dezvaluie aspecte inedite ale atacului si spulbera mituri care au fost create in jurul zilei fatidice – zi despre care Franklin D. Roosevelt a spus ca „va trai in infamie“.

.

Vezi pretul AICI


al_doilea_razboi_mondial_sevastopolAl Doilea Razboi Mondial. Sevastopol 1942 de Robert Forczyk

Spre sfarsitul lui iulie 1941, Hitler a ordonat Grupului de Armate Sud sa ocupe Crimeea pentru a stavili atacurile aeriene sovietice asupra campurilor petrolifere de la Ploiesti. Aceasta misiune vitala a fost incredintata slabitei Armate XI comandate de Generaloberst von Manstein.

In septembrie, sunt atacate liniile de aparare fortificate ale sovieticilor din istmul Perekop, iar in mai 1942, peninsula Kerci. Avand flancurile asigurate, von Manstein comaseaza doua corpuri de armata germane si unul romanesc impotriva principalului oras din Crimeea – Sevastopol.

Vezi pretul AICI


al_doilea_razboi_mondial_midwayAl Doilea Razboi Mondial. Midway 1942 de Mark Healy

Una dintre cele mai importante batalii navale din istorie, confruntarea de la Midway a avut loc cam sase luni dupa devastatorul atac japonez de la Pearl Harbor. Portavionul Yorktown, grav avariat, a fost reparat in doar 48 de ore si, impreuna cu Enterprise si Hornet, i-a infruntat pe japonezi.

Intr-o batalie cu acte de curaj de ambele parti, SUA au dat o lovitura nimicitoare Flotei Imperiale Japoneze. Aceasta carte, cu fotografii de epoca sugestive ale desfasurarii luptei, spune intreaga poveste a bataliei de la Midway – spionaj, indrazneala, noroc si eroism dus pana la limita.

.

Vezi pretul AICI


el_alameinAl Doilea Razboi Mondial. El Alamein 1942 de Ken Ford

Cele trei batalii in desert, la sud de El Alamein, in 1942, au marcat apogeul planurilor lui Hitler de a smulge Egiptul din mana britanicilor. Scopul de a pune stapanire pe Canalul Suez si de a deschide Orientul Mijlociu fortelor Axei a fost abandonat cand fortele sale au fost infrante complet.

Succesul acestor trei actiuni a transferat initiativa in mana britanicilor si a accelerat prabusirea Panzerarmee Afrika a feldmaresalului Erwin Rommel, fortand lunga retragere a armatei de-a lungul nordului Africii si infrangerea sa totala in Tunisia. Batalia finala de la El Alamein a fost un punct de cotitura in razboi si a fost ultima realizare majora a armatei britanice inainte intrarea in conflict a trupelor americane.

Vezi pretul AICI


stalingradAl Doilea Razboi Mondial. Stalingrad 1942 de Peter Antill

Monumentala batalie de la Stalingrad a fost unul dintre punctele de cotitura din istoria militara a secolului XX. Aici, pe malurile fluviului Volga, Hitler a fost infrant hotarator de Armata Rosie, cea care, cu doar cateva luni inainte, parea sa intre in colaps.

Armata Rosie a invins (cu costuri enorme) nu formatiunile destramate si disperate care aveau sa apere Berlinul trei ani mai tarziu, ci una dintre cele mai mari si mai bine echipate formatiuni de pe Frontul de Est – Armata VI comandata de Friedrich Paulus. Batalia a jucat rolul unui catalizator pentru prabusirea ulterioara a Wehrmachtului.

Peter Antill prezinta in detaliu situatia celor doua armate implicate in lupta, analizeaza meritele comandantilor si felul in care au influentat cursul luptei, intrebandu-se de ce germanii au deviat de la obiectivul lor principal si au concentrat resurse atat de importante pentru o tinta secundara.

Hartile dezvaluie directia, amplasarea si prioritatile unitatilor militare implicate, precum si greselile de strategie care au dus la un razboi de uzura de aproape cinci luni.

Vezi pretul AICI


kurskAl Doilea Razboi Mondial. Kursk 1943 de Robert Forczyk

In vara lui 1943, dupa ce si-a revenit in urma infrangerii dezastruoase de la Stalingrad, Hitler a declansat ultimul mare atac al Germaniei pe Frontul de Est – Operatiunea Citadela, care viza colina Kursk. Numai o victorie nimicitoare, cum fusesera cele din verile precedente, ar fi putut sa aduca din nou controlul strategic in mainile germanilor.

Dar sovieticii erau gata si asteptau, dupa ce se pregatisera intens pentru atac. Ciocnirile de trupe si armament atinsesera o cota catastrofala – totusi Frontul de Nord fusese mai putin afectat de razboi decat Frontul de Sud.

Acum, un renumit expert in razboiul cu blindate analizeaza cum doi dintre cei mai buni comandanti, Model si Rokossovski, au sustinut lupta care avea sa fie cea mai costisitoare campanie de la inceputul conflictului.

Acest volum prezinta ofensiva germana si contraofensiva sovietica. In el veti gasi fotografii pline de viata, harti detaliate si imagini 3D cu caracter informativ, precum si relatarea captivanta a bataliei care va schimba definitiv cursul razboiului.

Vezi pretul AICI


cassinoAl Doilea Razboi Mondial. Cassino 1944 de Ken Ford

Batalia pentru Cassino a fost, poate, cea mai indarjita ciocnire din intreaga campanie din Italia. Culmea care domina regiunea, Monte Cassino, incununata de superba, dar nefericita manastire benedictina medievala, a constituit punctul central al intregii Linii Gustav, un formidabil sistem defensiv intins de-a latul Peninsulei Italice. Aceasta pozitie controla complet valea Liri si Autostrada 6, drumul strategic vital catre Roma.

Intre ianuarie si mai 1944, Aliatii au depus eforturi supraomenesti, sfidand terenul neospitalier si vremea nefavorabila, pentru a invinge unitatile germane de parasutisti care au aparat cu tenacitate vitalul varf de munte. Lucrarea lui Ken Ford, bine documentata si cu fotografii de epoca, detaliaza dramaticele evenimente ale bataliei pentru strapungerea Liniei Gustav.

Vezi pretul AICI


al_doilea_normandiaAl Doilea Razboi Mondial . Normandia 1944 de Stephen Badsey

Ziua Z, 6 iunie 1944, a fost data celei mai mari operatiuni amfibii din istorie. Din porturile de pe coasta de sud a Angliei, o imensa flota de nave si transportoare de trupe a permis revenirea Aliatilor occidentali in Europa continentala.

Istoricul Stephen Badsey ofera in acest volum o relatare precisa a campaniei din Normandia, de la luptele sangeroase care au insotit debarcarea propriu-zisa pana la cucerirea orasului Caen, Ofensiva Cobra si dramatica urmarire a germanilor pana la fluviul Sena.

Aceasta a fost o campanie cruciala pe teatrul de razboi din Vest: dupa Batalia Normandiei, singura intrebare care s-a pus nu a mai fost cine va castiga razboiul, ci cat de repede se va termina acesta.

Vezi pretul AICI


berlinAl Doilea Razboi Mondial . Berlin 1945 de Peter Antill

Al Treilea Reich al lui Hitler era in pragul colapsului total la mijlocul lui aprilie 1945, cand Armata Rosie se afla la mai putin de 100 de kilometri est de Berlin, fiind gata sa captureze capitala Germaniei.

Istoricul Peter Antill descrie desfasurarea evenimentelor din aceasta incitanta fila de istorie, examinand marsul sovieticilor catre Berlin si rezistenta finala a germanilor.

Aceasta carte, beneficiind de o multime de harti si de ilustratii, ofera o descriere plina de dramatism a ultimelor clipe ale celui de-al Treilea Reich, la sfarsitul conflagratiei mondiale in Europa, si exploreaza strategia ambelor tabere si tacticile improvizate ale razboiului urban.

Vezi pretul AICI


cutie_al_doilea_razboi_mondialToate cele 10 volume Al Doilea Razboi Mondial pot fi cumparate impreuna (cutie cadou)

Cumpara ACUM cu reducere de pret

Comentariile sunt închise.