Apostolii lui Stalin

apostolii lui stalin Apostolii lui Stalin este prima trilogie din România care reuneşte peste 90 de biografii ale comuniştilor din epoca lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Sunt istoriile grandioase ale bolşevicilor, dar, mai ales, istoriile lor de oameni mici.

„Cadrele sunt fondul de aur al partidului” — a statuat lenin. Afirmaţia devenită axiomă în lumea comunismului este cât se poate de veridică, fiind verificată de-a lungul secolului care aproape a trecut de la victoria Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie. Cei care sunt interesaţi de studierea fenomenului totalitar, dacă doresc cu adevărat sa-i înţeleagă resorturile intime, nu pot trece peste rolul jucat de liderii care au impus până la urmă regulile sistemului. Impus în Rusia, comunismul s-a revărsat în condiţiile prielnice de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial asupra întregii Europe Est-Centrale, iar România a fost supusă, la rândul ei, acestui experiment timp de mai bine de patru decenii. Deşi este evident faptul că regimul comunist nu ar fi fost posibil în România în lipsa ocupaţiei sovietice, nu trebuie să neglijăm rolul factorului intern. lar în acest caz vorbim de liderii partidului, ai Securităţii, de tovarăşii de drum, de oportunişti şi de informatori. În ultimi ani, sursele istoriei comunismului au devenit accesibile şi în ţara noastră. Arhivele Partidului şi ale Securităţii, marile dosare instrumentate de justiţie după 1945, sunt acum la dispoziţia cercetătorilor. Rezultatul acestei realităţi este ilustrat de bogata ofertă istoriografică, una din care nu lipsesc numeroase volume şi studii de calitate.

Pornind de la un demers jurnalistic, Laurenţiu Ungureanu şi Radu Eremia au luat excelenta iniţiativă de a strânge, în cuprinsul a trei tomuri, materialele publicate în paginile ziarului „Adevărul”, sub inspiratul titlu „ Apostolii lui Stalin „. Este un efort deosebit al tinerilor jurnalişti şi istorici, care au reuşit să îmbine munca de cercetare cu instrumentele omului de presă. Rezultatul este demn de luat în considerare. Ne face o deosebită plăcere să vă recomandăm parcurgerea acestei lucrări, cu certitudinea că nu veţi regreta timpul petrecut pentru lectură şi, mai mult, veţi privi cu alţi ochi istoria comunismului în România

cumpara ACUM cu reducere de pret

Comentariile sunt închise.