Capitalul in secolul al XXI-lea de Thomas Piketty

capitalul-in-secolul-al-xxi-leaCapitalul in secolul al XXI-lea de Thomas Piketty a fost desemnata una dintre cele mai importante carti economice ale ultimului deceniu, o carte care a facut multe valuri in SUA si Marea Britanie. Autorul cartii, economistul francez Thomas Piketty, dupa zece ani de cercetari si studii, ne prezinta in detaliu

o tema foarte sensibila in acest moment: inegalitatea capitalului.

Practic, capitalul sau bogatia reprezinta totalitatea banilor şi bunurilor imobiliare deţinute de oameni la un moment dat. Atat timp cat 30% din bogatia lumii este detinuta de 1% din populatie, tema abordata de Thomas Piketty este mai mult decat arzatoare.

Nu trebuie sa uitam ca Thomas Piketty a refuzat pe 1 ianuarie 2015 cea mai înaltă distincție care se acordă în Franța – Legiunea de Onoare.

Cartea ce va schimba modul în care percepem societatea și în care facem economia – Paul Krugman, Premiul Nobel pentru Economie pe anul 2008)

Repartizarea avuţiilor este una dintre chestiunile cele mai arzătoare și mai dezbătute în prezent. Dar ce se știe cu adevărat despre evoluţia acesteia pe termen lung? Dinamica acumulării capitalului privat va conduce oare în mod inevitabil la o concentrare din ce în ce mai puternică a avuţiei și a puterii în câteva mâini?

Cumpara ACUM cu reducere de pret

Unii sunt de părere că inegalitățile se vor adânci în continuare, într-o lume din ce în ce mai nedreaptă. Alții cred că asistăm în prezent la o reducere naturală a ecarturilor și că orice intervenție ar risca să perturbe această tendință armonioasă. Cartea de față ne schimbă în întregime înțelegerea dinamicii capitalismului. Dacă răspândirea cunoștințelor este considerată drept forța principală de egalizare pe termen lung, creșterea rapidă a celor mai mari salarii și concentrarea extremă a patrimoniilor amenință valorile meritocrației și ale justiției sociale promovate de societățile democratice. Extrăgând din experiența secolelor trecute învățăminte pentru viitor, Thomas Piketty ne arată că există mijloacele pentru a inversa această tendință.

O lucrare provocatoare, impresionant de bogată în informații, care ne simplifică extraordinar de mult înțelegerea istoriei economice și ne pune față în față cu lecții dure privitoare la timpurile pe care le trăim.

Comentariile sunt închise.