Cartea Rosie – Liber Novus de C.G. Jung

   cartea rosieCartea Rosie de C.G. Jung nu a fost niciodată publicată pana acum, cu toate ca se ştie de peste optzeci de ani de existenţa ei. Fiind efectiv cartea centrală a operei jungiene, ea este publicată într-o ediţie facscimil completă, cu un studiu introductiv şi note contextuale semnate de bine cunoscutul cercetător al scrierilor lui Jung, Sonu Shamdasani.

Se va putea studia acum autoexperimentul lui Jung pe baza documentaţiei primare mai degrabă decât a imaginaţiei, bârfelor şi speculaţiei şi surprinde mai bine geneza operei sale mai târzii.

Timp de aproape un secol, o astfel de lectură pur şi simplu nu a fost posibilă, iar vastei literaturi despre viaţa şi opera jungiană i-a lipsit accesul la singurul document de-o importanţă covârşitoare.

Publicarea Cartii Rosii ne dă posibilitatea unei noi epoci în înţelegerea scrierilor lui Jung. Ne oferă o deschidere unică spre modul în care şi-a recuperat sufletul şi a constituit o psihologie.

Ar putea să fie cea mai influentă scriere, nepublicată până în prezent, din istoria psihologiei.

Acest facsimil exact al Cărţii Roşii revelează nu numai o minte extraordinară în acţiune, ci şi mâna unui înzestrat artist şi caligraf. Presărate printre mai bine de patru sute de pagini ilustrate atât de atrăgător, găsim picturi ale căror influenţe se întind din Europa, Orientul Mijlociu şi Orientul Îndepărtat, până la arta nativă a lumii noi. Cartea Roşie este, precum Cartea orelor lucrată de mână în Evul Mediu, unică. Atât în privinţa locului ei în cadrul dezvoltării lui Jung, cât şi ca operă de artă, publicarea ei marchează o mare cotitură.

Cumpara ACUM cu reducere de pret

Există puţine lucrări care au exercitat deja asemenea efecte extinse asupra istoriei intelectuale și sociale a secolului XX ca Liber Novus (Cartea Nouă) sau Cartea Roșie. Jung declara că ea conţine nucleul scrierilor sale ulterioare; de mult timp a fost recunoscută drept cheia către înţelegerea genezei acestora. Însă, dincolo de câteva licăriri amăgitor provocatoare, ea nu a fost disponibilă studiului pana acum.

Cartea Roşie a fost si va fi întotdeauna înconjurată de o aură de mister.

Comentariile sunt închise.