Carti interzise care merita citite

carti interziseCarti interzise in lume care merita citite:

Sa ucizi o pasare cintatoareHarper Lee <<< cumpara acum cu reducere de pret

Publicat în anul 1960, romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare” a devenit faimos foarte repede şi în cele din urmă a câştigat Premiul Pultizer. Un roman brutal si onest, abordand cu curaj o problematica mereu de interes: rasismul, conflictele sociale si pierderea inocentei copilariei, totul filtrat prin ochii unei fetite. Romanul a fost interzis in multe scoli din SUA.


Doctor Jivago de Boris Pasternak <<< cumpara acum cu reducere de pret

Lui Boris Leonidovici Pasternak i s-a decernat Premiul Nobel pentru Literatura in 1958, pentru „importantele sale realizari atit ca poet, ci si ca unul dintre reprezentantii marii traditii epice ruse”, conform declaratiei comitetului Nobel. Cartea va inregistra un succes considerabil, dar, in ciuda eforturilor lui Pasternak, aparitia sa in URSS se dovedeste imposibila, iar autorul devine tinta unei campanii de presa sustinute, culminind cu excluderea sa din Uniunea Scriitorilor, precum si din Asociatia Scriitorilor din Moscova. Reabilitarea lui Pasternak se va produce abia in 1987, iar ulterior acesteia Doctor Jivago va vedea, in sfirsit, lumina tiparului si in tara sa de origine, cu o intirziere de peste treizeci de ani .


O mie noua sute optzeci si patruGeorge Orwell <<< cumpara acum cu reducere de pret

Romanul O mie noua sute optzeci si patru a inspirat o celebra ecranizare, in anul 1984, avandu-i in distributie pe John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton.

Winston Smith este un personaj oarecare: el uraste, iubeste si munceste ca orice alt om. Ceea ce-l face deosebit este faptul ca traieste intr-o lume infernala, in care a uri, a iubi sau a munci sunt venite dintr-un efort supraomenesc al fiecarei clipe. Romanul O mie noua sute optzeci si patru descrie tabloul apocaliptic al unei Londre din era post-atomica, sediul unui regim totalitar in care orice logica pare sa fi fost abolita. Executiile fara rost, disparitiile peste noapte au devenit un lucru firesc. Trecutul este rescris mereu spre a legitima crimele prezentului, iar instrumentul propagandei este odioasa „nouvorba“, o limba robotizata, care completeaza imaginea de lume ordonata „stiintific“ dupa vointa Fratelui cel Mare, care spune ca „razboiul este pace, libertatea este sclavie, ignoranta este putere“. Cartea a fost interzisă, în 1950, în Uniunea Sovietică.


Lolita de Vladimir Nabokov <<< cumpara acum cu reducere de pret

Din cauza subiectului sau extrem de socant – pasiunea morbida a unui barbat matur pentru o fetita de doispre­zece ani -, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta. De asemenea, a fost interzisă şi în Africa de Sud, Noua Zeeleandă, Anglia, şi Argentina. Construita pe schema mitologica a povestirilor cu fauni si nimfe, Lolita este insa, inainte de toate, un poem de dragoste inchinat limbii engleze si posibilitatilor sale expresive.

Poveste a iubirii obsesive si blestemate a lui Humbert Humbert pentru nimfeta Dolores Haze, capodopera lui Vladimir Nabokov a fost, pe rand, carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult, pentru a deveni apoi un roman clasic al secolului XX.

Cartea a stat la baza a doua celebre ecranizari, prima in regia lui Stanley Kubrick, cu James Mason in rolul principal, a doua sub bagheta regizorala a lui Adrian Lyne, cu Jeremy Irons in rolul lui Humbert Humbert.


Minunata lume noua de Aldous Huxley <<< cumpara acum cu reducere de pret

Timp de cinci ani, după publicare, cartea a fost interzisă în Australia și Irlanda și scoasă din programa școlară în mai multe state americane. Celebrul roman porneste de la ideea unei societati distopice care, pentru a‑si controla cetatenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane si manipularea ei genetica, pina la mascarea minciunii in adevar absolut.


Imparatul mustelor de William Golding <<< cumpara acum cu reducere de pret

Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrbarea: este libertatea absoluta calea spre paradis? Romanul a fost Interzis în mai multe state americane de-a lungul anilor ’80, pentru că a fost considerat violent, obscen şi rasistă. A fost inclus in top 100 cele mai bune romane publicate intre 1923 – 2005.


 

Versetele satanice de Salman Rushdie <<< cumpara acum cu reducere de pret

Controversatul roman i‑a adus lui Rushdie pre­miul Whitbread, o nominalizare la premiul Booker si o condam­nare la moarte a carei amenintare inca mai staruie asupra scriitorului. Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale tex­tului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contem­porane britanice. Dar Versetele satanice e de fapt un roman superb despre dezradacinari de tot felul, despre mosteniri care trebuie sau nu acceptate, despre masti, straturi de identitati si istorii. Este in egala masura o carte a regasirilor si una a afirmatiilor, o poveste fascinanta, plina de personaje fabuloase dintr‑o lume aflata la gra­nita dintre iluzie si realitate. Cartea sa a fost interzisă în zece țări (dintre care Iran, Egipt, Singapore, India, Liberia) pe motiv că ar constitui o blasfemie la adresa Islamului.


Amantul doamnei Chatterley de D.H. Lawrence <<< cumpara acum cu reducere de pret

Amantul doamnei Chatterley a intrat in constiinta pu­blicului si a cri­ticii ca o scandaloasa inovatie a prozei na­rative engleze. Cartea a fost interzisă în Marea Britanie, Statele Unite şi Australia între 1929-1960, pentru că era considerată obscenă.


 

Ferma Animalelor de George Orwell <<< cumpara acum cu reducere de pret

Cind animalele de la ferma isi alunga stapinul betiv, toate sint cuprinse de un zel colectiv. Fiecare munceste peste program, productivitatea creste si, pentru moment, toate gurile sint satule. Regulile de aur ale colectivitatii vor fi inscrise cu litere uriase pe un hambar: toate animalele sint egale, nici un animal nu va bea alcool, nu va purta haine, nu va dormi in pat, nu-si va ucide semenii. Dar nu va trece mult pina cind porcii vor prelua conducerea fermei si se vor bucura de toate privilegiile puterii. Punctul culminant al utopiei Ferma Animalelor poate fi inteles fie si numai din ultima regula care mai ramine inscrisa pe hambar: „Toate animalele sint egale, numai ca unele animale sint mai egale decit altele”. Cartea a fost interzisă o bună perioadă de vreme în țări precum Coreea de Sud, Cuba, Emiratele Arabe Unite. Scriitorul a întâmpinat mari dificultăți în a găsi un editor, în principal pentru că editurile se temeau că această carte ar putea afecta negativ relațiile diplomatice dintre SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică.


Coliba unchiului Tom de Harriet Beecher Stowe <<< cumpara acum cu reducere de pret

Coliba unchiului Tom este un roman care aduce in atentia cititorului toate aspectele respingatoare si de nesuportat ale sclaviei. Fiecare pagina a romanului surprinde in ea viata grea de care au avut parte sclavii negri din America, astfel romanul dezvaluie raul si imoralitatea sclaviei. Cartea a fost interzisă în America, în timpul Războiului Civil, din cauza abordarii temei sclaviei. A mai fost interzisă și în Rusia pentru promovarea caracterului liberal.


Doamna Bovary de Gustave Flaubert <<< cumpara acum cu reducere de pret

A fost interzisă in multe tari din cauza conținutului său sexual explicit și a modului foarte transparent în care este abordata tema adulterului. Flaubert a si fost acuzat – si achitat – de atentat la bunele moravuri dupa publicarea romanului.


Jurnalul Annei Frank de Anne Frank <<< cumpara cum cu reducere de pret

Este povestea tragica si adevarata a Annei Frank si a familia ei in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Anne a stat ascunsa timp de doi ani (6 iulie 1942 – 4 august 1944), de teama deportarii in lagar, timp in care a tinut un jurnal, constienta ca el va reprezenta un document important dupa ce razboiul se va termina. Cartea a fost interzisa in multe tari arabe pentru ca prezenta poporul evreu.


~ articol in lucru ~

Comentariile sunt închise.