Connected de Nicholas Christakis

connected-puterea-surprinzatoare-a-retelelor-sociale-si-felul-in-care-ne-modeleaza-viataFiind deopotrivă medic şi sociolog, Dr. Nicholas A. Christakis a observat de timpuriu că există corelaţii între statutul social al bolnavilor şi evoluția stării lor de sănătate. De pildă, dacă soţia se îmbolnăveşte şi moare, atunci riscul ca soţul ei, rămas văduv, să moară creşte fără îndoială. Concluzia firească, bazată pe dovezi ştiinţifice, a fost aceea că, de vreme ce oamenii sunt interconectaţi social, şi stările lor de sănătate sunt interconectate.

Aşa a început pentru acest savant odiseea studierii reţelelor sociale, aventură în care s-a asociat cu Dr. James H. Fowler, care studia şi el acest fenomen la Harvard, însă pornind de la formarea convingerilor politice. însuşi faptul că cei doi s-au întâlnit prin reţeaua lor de prieteni dovedeşte forţa, complexitatea şi beneficiile reţelelor sociale.

Pentru cei doi cercetători, pasul următor avea să fie identificarea legilor în funcţie de care se produce această influenţă în reţea, precum şi însăşi formarea reţelelor. Este evident că o persoană nu se poate împrieteni cu oricare alta şi că legarea relaţiilor sociale depinde de cultură, determinări geografice, politice şi socioeconomice, chiar şi de factori genetici. Aşadar, cheia înţelegerii oamenilor ar putea să se afle în înțelegerea reţelelor din care fac parte, mai ales în condiţiile emergenţei internetului, cea mai complexă şi mai extinsă dintre reţelele de până acum, un veritabil superorganism.

Este exact ceea ce îşi propun să realizeze Christakis şi Fowler în Connected, cartea în care au adunat date şi fapte care să certifice puterea reţelelor sociale, analizând apoi mecanismele prin care acestea ne modelează viaţa.

O primă concluzie la care ajung cei doi cercetători este faptul evident că, „atunci când îi combini pe oameni în grupuri cu o anumită configuraţie, aceştia pot face lucruri mai multe şi chiar diferite de ceea ce ar face fiecare individual”. Cu alte cuvinte, întregul este mai bun (mai puternic, mai eficient etc.) decât suma părţilor sale.

In al doilea rând, reţelele sociale pun în circulaţie informaţiile de care pot beneficia oricare dintre indivizii aflaţi în reţea, indiferent cât de departe sau aproape s-ar afla de sursa primă a informaţiei. Iar acest flux este pus în mişcare tocmai de tendinţa noastră de a ne influența şi imita unii pe alţii. De pildă, viitorul tău partener de viaţă s-ar putea să fie prietenul unor prieteni de-ai tăi; decizia ta de a urma o cură de slăbire poate fi determinată de hotărârea unei colege a prietenei tale de a se apuca de slăbit.

Pare şocant, însă valurile de sinucideri, tulburările alimentare, abuzul de substanţe, prezenţa la vot, fraudele politice, actele „spontane” de generozitate şi inovaţiile, precum şi multe alte fenomene pe care le punem în seama alegerii individuale, toate depind într-o oarecare măsură de reţelele sociale din care ajungem să facem parte, conştient sau nu.

Demitizând ideea primatului individului, Connected furnizează o paradigmă revoluţionară: aşa cum bancurile de peşti îşi schimbă direcţia la unison, la fel şi noi ne lăsăm conduşi inconştient de oamenii din jurul nostru.
Sfidează și tu rezonabilul și fii cu un pas înaintea tuturor!

 

Cea mai bună carte a anului în topul Best Innovation and Design Books (BusinessWeek), tradusă în aproape 20 de limbi si câștigătoarea premiului Books for a Better Life.

Comentariile sunt închise.