Hitler a fost seful meu de Christa Schroeder

Hitler A Fost Seful MeuChrista Schroeder, secretara lui Hitler între anii 1933 şi 1945, a rămas până la moartea sa, în 18 iunie 1984, o femeie înzestrată cu spirit critic, un observator şi un analist agil, pe care timpul o purtase cu repeziciune între Hitler, întâmplările proprii cu prietenii şi mai-marii din vremea aceea, regimul naţional-socialist, ororile războiului şi mârşăvia exterminării evreilor.

Dorind să prezinte trăirile personale din acele vremuri, detestând distorsionările şi neadevărurile, mai ales pe cele aparţinând jurnaliştilor sau aşa-zişilor martori ai timpului, ea a predat aceste note editorului Anton Joachimsthaler, cu indicaţia ca „întreaga sa moştenire scrisă să nu cadă în mâinile vreunui jurnalist”, el cunoscând oricum „declaraţiile şi dorinţele ei”.

Odată cu prezentarea în premieră a unor noi aspecte istorice, Hitler a fost seful meu de Christa Schroeder confirmă declaraţii de o reală importanţă istorică. În carte este inserat şi un interogatoriu luat autoarei pe 22 mai 1945, la Berchtesgaden, de Erich Albrecht, ofiţer american de contraspionaj.

Dorinţa ei era să „prezinte trăirile personale din acele vremuri”. Detesta distorsionările şi neadevărurile, mai ales pe cele aparţinând jurnaliştilor sau aşa-zişilor martori ai timpului, cu ale căror publicaţii avea deseori mult de furcă.
După doisprezece ani petrecuţi lângă Hitler, Christa Schroeder nu-şi încheiase socotelile cu trecutul, care „o silea să păstreze o mare distanţă”, în ciuda faptului că nu fusese niciodată o naţional-socialistă în adevăratul sens al cuvântului. Sublinia în repetate rânduri: „Dacă atunci, în 1930, anunţul din ziar n-ar fi fost de la NSDAP, ci de la KPD (Kommunistische Partei Deutschlands – Partidul Comunist din Germaniei, n.tr.), probabil că aş fi devenit comunistă!”

Comanda ACUM cu reducere de pret

Comentariile sunt închise.