Lacrimi si Sfinti de Emil Cioran

lacrimi si sfinti„Incercat-am sa inteleg de unde vin lacrimile si m-am oprit la sfinti. Sa fie ei responsabili de stralucirea lor amara? Cine ar sti? Se pare insa ca lacrimile sunt urmele lor; dar fara ei nu stiam ca plangem din regretul paradisului. As vrea sa vad o singura lacrima inghitita de pamant… Toate apuca, pe cai necunoscute noua, in sus. Numai durerea precede lacrimile. Sfintii n-au facut altceva decat sa le reabiliteze.“

„Odată tot se va prăbuşi şandramaua acestei lumi. În ce fel, nimeni n-o ştie. Şi este, la urma urmelor, indiferent. Căci din moment ce totul n-are nicio calitate şi viaţa este o piruetă în vid, începutul ca şi sfârşitul nu dovedesc nimic. O clipă imensă ca un cavou universal. Şi Dumnezeu? Piatră de mormânt, boltă peste nimicul nostru sau păstor al unei turme îngheţate.”

„Lumea modernă a fost atinsă până la blestem de blestemul lucrurilor finite.” (Lacrimi si Sfinti – Emil Cioran)

Lacrimi si Sfinti a fost scrisă la Braşov, în iarna anului 1937, pe vremea cînd Cioran îşi făcea aici meseria de profesor la Liceul „Andrei Şaguna“. In aceasta perioada era cuprins de o depresie adanca si fără leac.

Daca esti depresiv, nu recomand aceasta carte care trebuie privita ca o sinteza de gandire, nicidecum un manual demn de urmat.

vezi AICI cartea si pretul

Carti scrise de Emil Cioran <<< vezi AICI

Comentariile sunt închise.