Legiunea blestematilor – Sven Hassel

Primul roman al lui Hassel, Legiunea blestematilor, are o pronuntata tenta autobiografica si prezinta, fara prea multe figuri de stil, aproape frust, drama “soldatului-carne de tun” din Europa celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Legiunea este o veritabila fresca a dezumanizarii de sorginte nazista, cu lagare unde se

muncea pana la exterminare, cu instructie la sange, cu pedepse si crime odioase. Cele dintai pagini au fost concepute imediat dupa capitularea Germaniei naziste, intre 1945 – 1949, ani in care Hassel era prizonier de razboi.

Legiunea blestematilor a aparut in 1953, la doi ani dupa ce Sven Pedersen (Hassel este numele de fata al mamei sale) se casatorise cu Dorthe Jensen, cea care l-a ncurajat si l-a sustinut intru afirmarea sa in literatura.

” Bineînţeles că primul lucru pe care îl făcu Porta a fost să-şi bea romul. Când îndepărtă sticla de la gură, era goală. O zvârli peste umăr cu un gest plin de eleganţă, pocni din limbă şi se lăsă pe spate peste paiele ce acopereau podeaua vagonului, înainte de a adormi dădu drumul unui vânt zgomotos şi ne spuse rânjind:
— Ia trageţi pe nas, copilaşi, e aer cu, vitamine!
Se trezi după vreo două ceasuri, se întinse, râgâi şi sub privirile noastre uluite, scoase din raniţă încă o sticlă, pe care o goli fără să clipească, cu chipul luminat de o supremă beatitudine. După care ne strânse în jurul său
pentru obişnuita partidă de cărţi şi toate au mers ca pe roate până când un glas de afară strigă:
— Obergefreiter Porta, ieşi de-acolo!
Porta nu se clinti, cu ochii aţintiţi în cărţi.
— Mai tacă-ţi fleanca, porc puturos, replica el fără a întoarce măcar capul. Dacă ai nevoie de mine, vino să mă cauţi, neisprăvitule, dar şterge-ţi bine şalupele la intrare, iar pe viitor caută să-mi spui „domnul Obergefreiter
Porta”! Unde te trezeşti, crezi că eşti la tine-acasă? Aici suntem la noi în cazarmă, mă păduchios congenital!
Vorbele acestea fură urmate de o tăcere de moarte, întregul vagon se zguduia de hohotele noastre. După ce ne-am mai potolit, glasul mugi şi mai tare:
— Porta, dacă nu ieşi imediat, te trimit direct în faţa consiliului de război!
Porta ne privi, rostogolindu-şi ochii rotunzi.
— Să mă spânzure dacă ăsta nu-i căpitanul Meier, şopti el. Bietul Porta va fi luat în şuturi!
Dintr-un singur salt fu afară din vagon şi îşi pocni călcâiele în faţa lui Meier, care îl aştepta cu pumnii înfipţi în şolduri, cu picioarele depărtate, cu obrazul vânăt de furie.”

Legiunea blestematilor poate fi achizitionata de AICI.

Cartile lui Sven Hassel pot fi cumparate de AICI.

Comentariile sunt închise.