Moarte si viscol – Sven Hassel

moarte si viscol

editia 2016

  Moarte si viscol – Iarna ruseasca n-are rival. Uleiul ingheata in arme, soldatii isi pun ziare pe sub uniforma. Macelul continua. Armata germana pierde peste un milion de suflete la 120 de kilometri de portile Moscovei, iar Operatiunea Taifun, planul de cucerire a orasului, esueaza. Inimile si trupurile tuturor sunt insangerate. si de data aceasta, istoria se dovedeste a fi nemiloasa…

cumpara ACUM cu reducere de pret

Moarte si viscol

În cursul anilor ’30, Obergruppenführerul Heydrich scornise un plan machiavelic pentru a frânge coloana vertebrală a Armatei Roşii. Prin intermediul agenţilor Gestapoului strecuraţi în GPU, îl avertizase pe Stalin că trădătorii ocupă cele mai înalte posturi în statul-major sovietic.
S-a bazat pe frică bolnăvicioasă a acestuia, iar rezultatul a depăşit orice închipuire. Un val de teroare s-a abătut asupra Rusiei. Stalin şi ministrul său. de interne Beria au trimis în faţa plutonului de execuţie pe cei mai capabili militari: mareşalul Tukacevski, Blücher, Jegorov, comandanţii de armată Oborevici şi Jakir, comandantul flotei roşii şi amiralii Orlov şi Victorov.
Pe lângă comandanţii raioanelor militare, nouăzeci la sută dintre comandanţii de divizie şi aproape toţi comandanţii de regiment au fost destituiţi şi trimişi la ocnă ca duşmani ai poporului.
Heydrich îşi putea freca mâinile de bucurie. După ce executase căpeteniile Armatei Roşii, Stalin îi înlocuia cu incapabili şi lingăi, buni cel mult să comande un pluton de infanterie.
Pe durata unei singure nopţi, au fost avansaţi generali mii de căpitani şi maiori mediocri. Mare parte dintre ei nici nu puseseră piciorul într-o şcoală de ofiţeri şi nici unul nu trecuse prin Academia militară Frunze. Nici n-au mai putut fi numărate violările frontierei până în iunie 1941. Avioanele germane făceau pe faţă zboruri de recunoaştere deasupra Rusiei, iar Stalin ezita să tragă asupra lor. Chiar şi la frontieră, cea mai mică provocare din partea trupelor sovietice era pedepsită cu moartea. Stalin refuza pur şi simplu armatei sale dreptul de a se apăra.
— De ce? întreba generalul-maior Grigorenko, la urma-urmei, de ce?
Cei care i-ar fi putut răspunde căzuseră în cursul primelor două luni de război în faţa gloanţelor plutonului de execuţie. Beria şi Stalin îi suprimaseră astfel pe martorii celei mai mari greşeli din istorie.

„Să fie vorba de trădare?” murmură Piotr Grigorenko.

Cartile lui Sven Hassel pot fi cumparate de AICI cu reducere de pret

 

Comentariile sunt închise.