Pe frontul de vest nimic nou de Erich Maria Remarque

Pe frontul de vest nimic nou Pe frontul de vest nimic nou, cel mai celebru roman al lui Erich Maria Remarque a fost republicat dupa ani de zile de absenta pe piata.

Publicat in Germania in anul 1929 (cu titlul Im Westen nichts Neues), Pe frontul de vest nimic nou a devenit „fara indoiala, cea mai buna poveste despre

Primul Razboi Mondial”. In numai un an, romanul s-a vandut in peste un milion de exemplare, fiind tradus aproape imediat in douasprezece limbi si inspirind in 1930 un film de succes, castigator a doua Premii Oscar. Dupa nici trei ani, cartea si filmul sunt interzise de regimul nazist, sub pretextul ca ar aduce prejudicii natiunii germane.

Cuprins de entuziasmul de a deveni soldat, Paul Baumer vrea sa lupte alaturi de prietenii sai pe frontul Primului Razboi Mondial. Pentru generatia lui, razboiul e glorie, e scoala vietii unde baietii devin barbati, e eroism. Odata cu inceputul infruntarii si cu intrarea in transeele mortii, iluziile tinerilor se destrama. Pe masura ce razboiul se prelungeste, vazandu-si apropiatii doboriți de gloante unul cate unul, Paul incearca sa supravietuiasca imboldit de un singur gand: trebuie sa lupte impotriva unui principiu distructiv, care conduce la moarte tineri de aceeasi virsta, imbracati in uniformele unor armate potrivnice.

„Umbra razboiului pluteste asupra noastra mai ales cand incercam sa-l uitam. In clipa cind m-a izbit acest gand, am inceput sa scriu.” (Erich Maria Remarque)

cumpara ACUM

Pe frontul de vest nimic nou ramine o piesa esentiala in puzzle-ul istoriei umanitatii.” (The Telegraph)

„Prin Erich Maria Remarque, lumea a cistigat un mare scriitor. El este, neindoielnic, un maestru de prim rang, un om care poate imblanzi limbajul. Indiferent daca scrie despre oameni sau despre natura incremenita, fraza lui ramine plina de sensibilitate, ferma, hotarita.” (The New York Times Book Review)

Mai poti citi si :       Intoarcerea din razboi – Erich Maria Remarque >>> vezi AICI

Comentariile sunt închise.