Pearl Harbor de Steven M. Gillon

În celebrul său discurs ţinut  în faţa Congresului Statelor Unite, preşedintele Franklin D. Roosevelt a numit ziua de 7 decembrie 1941 „unul dintre cele mai infame momente ale istoriei“. Iar timpul a dovedit că a avut dreptate: în acea zi,

bombardierele japoneze care au atacat baza americană de la Pearl Harbor au făcut 3 566 de victime (dintre care 2 388 de morţi) şi au scufundat sau avariat grav opt cuirasate, trei crucişătoare uşoare, patru distrugătoare şi 350 de avioane. În mod paradoxal, atacul japonez nu a destabilizat SUA, ci le-a făcut mai puternice, ducând la sfârşitul Marii Crize economice şi determinând intrarea lor în cel de-al Doilea Război Mondial.
Istoricul Steven M. Gillon analizează evenimentele pline de tensiune şi de emoţie din primele 24 de ore de după atac, arătând modul în care preşedintele şi publicul american au reacţionat. Autorul oferă, în acest scop, o descriere plină de viaţă, minut de minut, a modului inteligent în care Roosevelt a gestionat situaţia. Hotărât şi abil, preşedintele a reuşit să inspire şi să unească naţiunea, ascunzând, în acelaşi timp, Congresului şi publicului american proporţiile reale ale distrugerilor provocate de atac.

Steven M. Gillon este profesor de istorie la Universitatea din Oklahoma și un colaborator constant al History Channel. Este autorul a numeroase cărți și articole despre istoria și politica modernă a Statelor Unite, printre care The American Paradox: A History of the United States Since 1945 (2006), 10 Days That Unexpectedly Changed America (2006) și The Kennedy Assassination – 24 Hours After (2010).

cumpara ACUM cu reducere de pret

Comentariile sunt închise.