Portocala mecanica de Anthony Burgess

portocala mecanicaDaca esti tare de inima si iti plac cartile ultra-violente, atunci musai trebuie sa citesti Portocala mecanica de Anthony Burgess, un roman care a fost ecranizat de Stanley Kubrick în 1971, într-un film celebru, avându-i în rolurile principale pe Malcolm McDowell, Patrick Magee şi Michael Bates.

Povestea este spusă de un delincvent de 15 ani, Alex, care scoate la iveală patologia socială a bandei sale de adolescenţi,  intr-o Londra unde domneste agresiunea şi teroarea, si in care trăiesc din jafurile nocturne aducătoare deopotrivă de bani, dar şi de plăcerea  „ultra-violenţelor” pe care le practică împotriva celor mai slabi.

După o serie de astfel de infracţiuni, Alex este arestat de poliţie, dus la închisoare şi supus unor tehnici de reeducare ce ar trebui să-l transforme într-un individ perfect integrat în societate. Dar tratamentul foloseşte tehnici bazate de fapt tot pe cruzime extremă, iar eşecul acestuia e inevitabil.

În final, un Alex complet schimbat de experienţele prin care a trecut descoperă că rostul lucrurilor stă tocmai în liberul-arbitru, în posibilitatea de a alege singur între bine şi rău.

Cumpara ACUM cu reducere de pret

„Un roman nu doar despre natura violentă a individului şi despre capacitatea lui de a alege între bine şi rău, ci şi despre frumuseţea ameţitoare a limbajului.“ (Daily Telegraph)

Comentariile sunt închise.