Raymond Chandler – creatorul romanului politist modern american

Raymond ChandlerDupa cum stiti, scriitorul Raymond Chandler este supranumit de catre criticii literari, creatorul romanului poliţist modern american. Personajul creat de Chandler, Philip Marlowe, a dobândit de-a lungul timpului notorietate şi forţă, astăzi fiind asociat cu ideea de

„detectiv particular”.

Chandler s-a născut în Chicago, Illinois, pe 23 iulie 1888. A studiat la Dulwich College în Londra, în acelaşi loc unde învăţăseră P.G. Wodehouse şi C. S. Forester. A urmat sporadic cursuri la universitate, alegând să-şi petreacă timpul între Paris şi München. În 1912, revine în Statele Unite, stabilindu-se pe Coasta pe Vest. Ocupă un post important într-o companie petrolieră, participă la Primul Război Mondial, luptând în Franţa şi se căsătoreşte cu Cissy Pascal, o femeie cu 18 ani mai în vârstă decât el.

La vârsta de 45 de ani şi la îndemnul soţiei sale, se dedică scrisului, abordând genul pulp. Prima sa povestire, “Blackmailers Don’t Shoot“, va fi publicată în cea mai importantă revistă de gen, Black Mask (unde publica şi Dashiell Hammett), în 1933. Iar primul său roman, The Big Sleep (Somnul de veci), va aparea în 1939, aducându-i un succes ce îl va propulsa ca scenarist la Hollywood.

Cartea “Somnul de veci” este ecranizată în 1946, filmul fiind regizat de Howard Hawks şi avându-i în rolurile principale pe Humphrey Bogart şi Lauren Bacall. Colaborează cu Billy Wilder la scenariul filmului Double Indemnity (1944) şi la Strangers on a Train (1951) regizat de Alfred Hitchcock. În 1946 a primit Premiul Edgar pentru scenariu, iar în 1954 acelaşi premiu decernat de Mystery Writers of America pentru roman. Se stinge din viaţă la 26 martie 1959.

În ceea ce-l priveşte pe Philip Marlowe , personaj ce intră în seria detectivilor precum  Sherlock Holmes şi Hercule Poirot, acesta este un personaj ca nimeni altul, rece, sfidător faţă de autoritate, alcoolic, cinic, atent la detalii, cu o minte ascuţită şi cu o putere de deducţie fantastică.

Chandler a reușit nu numai să creeze un personaj memorabil, chiar dacă întreaga sa colecție cuprinde un număr mic de romane, ci a reușit să lase și o moștenire.

Volume vestite şi apreciate de o întreagă lume, Sora cea mica, Crimă de mântuială, Voi aştepta, Somnul de veci, Doamna din lac, Nu-i uşor să spui adio, Fereastra de sus, Play-back sau Adio, iubito, se găsesc cu reducere de pret AICI şi iti poti completa colectia de romane politiste la preturi decente.

Adio, carte politista, carti bune, carti bune carti de colectie, carti ieftine, carti ieftine si bune, carti politiste, carti Raymond Chandler, cele mai bune romane politiste, Crimă de mântuială, cumpara carti online ieftine, Doamna din lac, Fereastra de sus, iubito, librarii online ieftine, Nu-i uşor să spui adio, oferta carti bune, Play-back, promotie carti, promotii carti, reducere carti, reduceri carti, reduceri librarie online, romane politiste bune, romane politiste celebre, romane politiste ieftine, Somnul de veci, Sora cea mica, Voi aştepta

Comentariile sunt închise.