Regele Sobolan de China Mieville

regele sobolanRegele Sobolan de China Mieville, primul roman al autorului publicat in 1998, este un amestec de poveşti, de la Prinţul pierdut la Fluieraşul din Hamelin, preparat după o reţetă urban fantasy (o revistă celebră vorbea chiar de grunge fantasy), prevestind new weird-ul de mai târziu.

Tatal lui Saul Garamond este omorat si vina cade asupra fiului. In inchisoare, acesta este vizitat de o fiinta venita din Londra subterana, care isi spune Regele sobolan. Saul descopera identitatea surprinzatoare a acestui personaj, care il implica apoi in lupta impotriva unor forte nici macar banuite pana atunci…si-acum sa intram in poveste: „Trenurile care intra in Londra sosesc aidoma unor corabii care plutesc peste acoperisuri“.

Cumpara ACUM cu reducere de pret

Fragment:

Mă pot strecura printre clădiri prin spaţii pe care voi nici nu le puteţi vedea. Pot merge în spatele vostru atât de aproape, încât respiraţia mea vă încreţeşte pielea de pe ceafă, iar voi nu mă simţiţi. Aud contracţiile muşchilor voştri oculari, atunci când vi se dilată pupilele. Mă pot hrăni cu mizeria voastră şi pot locui în casa voastră şi pot dormi sub patul vostru, iar voi nu ştiţi asta nicio clipă, decât dacă vreau eu să ştiţi.
Pot urca deasupra străzilor. Toate dimensiunile oraşului îmi sunt deschise. Pereţii voştri sunt şi pereţii mei, la fel şi tavanele, şi podelele.
Vântul îmi flutură mantaua cu un foşnet ca de rufe întinse la uscat. O mie de zgârieturi pe braţele mele zbârnâie electric atunci când mă caţăr pe acoperişuri şi umblu prin crângul de hornuri pitice. Am de lucru în noaptea asta.
Mă scurg ca mercurul peste marginea unei clădiri şi alunec pe burlane spre alee, cincisprezece metri mai jos. Mă furişez ne­auzit printre mormane de gunoi în lumina sepia a felinarelor şi ridic capacele de canal fără cel mai mic zgomot.
Acum sunt în întuneric, dar eu tot pot să văd. Aud gâlgâitul apei prin tunele. Stau până la mijloc în dejecţiile voastre, simt cum mă trag în jos, le simt mirosul. Ştiu care e drumul prin pa­sajele acestea.

Roman publicat in mai 2013 in format: 140×200, coperta cartonata, numar pagini: 336
ISBN: 978-973-124-896-7

Comentariile sunt închise.