Scurta istorie a viitorului de Jacques Attali – O carte pe zi

Scurta istorie a viitorului  Scurta istorie a viitorului de Jacques Attali este o carte care iti fiori, o carte pe care Henry Kissinger a numit-o „stralucita şi provocatoare si greu de respins“, o carte care descrie ordinea de zi a elitei mondiale pentru secolul XXI. In viziunea autorului atat trecutul cat si viitorul nu repezinta decat „gândirea celor mai puternici“. O poveste predictivă impresionanta a secolului XXI, în funcţie de planurile elitelor…

Jacques Attali a fost consilier al lui François Mitterrand, fondator al ONG-ului Action Internationale Contre la Faim, fondator si presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (1991-1993).

Aparitia unor noi puteri si disparitia altora, explozia demografica, migratiile, terorismul sau modificarile climatice vor schimba lumea contemporana. Intr-un eseu despre urmatorii cincizeci de ani ai omenirii, autorul, deja consacrat viitorolog, ne pune in fata unei alternative radicale. Omenirea va avea de ales intre disparitia totala, determinata fie de evolutia unui hiperimperiu construit dupa legile pietei, fie de un conflict ce ar intrerupe violent globalizarea, si hiperdemocratie: acceptarea si controlarea mondializarii, intr-o societate ce va oferi tuturor accesul la noile tehnologii, la un mediu mai bine protejat si la libertatea individuala.

În „ Scurta istorie a viitorului “, Attali prezice că secolul XXI se va desfăşura în trei faze distincte:
1. Super-imperiul – o eră de privatizare în care societățile (corporațiile) impun ordinea de zi.
2. Hiperconflictul (2030) Super-imperiul va face implozie şi va exista o perioadă de haos la nivel mondial, cu „războaie devastatoare, națiuni erodate, grupuri religioase, entități teroriste şi pirați ai piețelor libere care se vor lupta unul împotriva celuilalt“.
3. Hiperdemocrația (2060). Extenuată de războaie, populația lumii va accepta „crearea unui guvern mondial democratic“. Acesta va fi un sistem colectivist, în care toată lumea lucrează pentru „binele comun“ (un fel de comunism).
Cred ca este o carte care trebuie mentionata in seria ” O carte pe zi ” .

Comentariile sunt închise.