Zbor in bataia sagetii de Horia-Roman Patapievici

Zbor in bataia sagetii - Horia-Roman PatapieviciAcesta e paradoxul formării noastre sub comunism: o mizerabilă constrângere socială, combinată cu o supraveghere poliţienească perpetuă şi omniprezentă s-au împletit miraculos, în cercurile de prieteni care nu au fost infectate de

delatori, cu o libertate personală extraordinară. Departe de instituţii şi maeştri, educaţia generaţiei mele s-a făcut prin cărţi şi în conversaţii, în atmosfera exaltată şi binecuvântată a prieteniei îndrăgostite.

Zbor in bataia sagetii de Horia-Roman Patapievici : „Nu ştiu cum şi-au păstrat alţii integritatea sub comunism, dar eu m-am salvat prin prieteni. De când mă ştiu am fost înconjurat de ceea ce aş putea numi, cu oarecare pompă, prieteni de idei. Astfel viaţa mea intelectuală, înainte de 1989, nu a avut nici o legătură cu şcoala, facultatea sau spaţiul public, ci s-a desfăşurat exclusiv în cercul meu de prieteni. Erau, pe de o parte, bibliotecile pe care le devoram împreună cu entuziasm. Şi mai erau nesfârşitele dezbateri pe care, voluptuoşi şi îndrăgostiţi, le organizam periodic. Totul era spontan şi perfect informal.
Ne întâlneam, ascultam muzică (care acoperea tot spectrul de la cânturile gregoriene până la Genesis, Sting şi Jethro Tull), mâncam, beam şi discutam. Dese şi delec ta bile erau vizionările de filme video, care se terminau întotdeauna prin schimburi aprinse de idei. Erau apoi cărţile proaspăt apărute sau xeroxurile de care unul dintre noi făcuse rost şi care erau discutate aşa zicând cu creionul în mână. Ar fi o greşeală să se creadă că aceste discuţii erau o fără de capăt trăncăneală veleitară: prin precizia cunoş tinţelor, fineţea inteligenţei, autenticitatea interesului cultural şi umorul discursului, statura intelectuală a priete nilor mei era remarcabilă şi o depăşea pe a multor autori consacraţi.”

Transportul este GRATUIT prin curier rapid

Comentariile sunt închise.